Als het koud is

De lange zonnige zomer is overgegaan in de natte herfst. Vanaf 22 december is het winter en wordt het echt koud. Tijdens je hardlooprondje ervaar je een koude wind en soms regent of sneeuwt het. Hoe kan je jezelf daar het beste op kleden?

 

Tijd om het zomergoed te verruilen voor warmere kleding. Het beste is om met het meerdere-lagen-systeem te werken. De eerste laag – op je blote huid – is een strak zittend thermoshirt met korte of lange mouwen. Het zit als een tweede huidje om je heen en voert het zweet van je lichaam af. Op die manier blijf je droog en warm. Het is verstandig om daaroverheen een longsleeve shirt te dragen, die goed isoleert om je warm te houden. De meeste hebben een extra lange mouw, zodat je hand ook warm blijft. Voor de buitenste laag is een windstopper aan te raden; een jack dat waterafstotend en windproof is.

Met een goede, lichte, maar niet te warme muts, houd je het hoofd warm. Dit geldt ook voor de handschoenen. Je voeten bescherm je het beste met hoge, naadloze sokken.

Vooral in de maanden januari en februari kan de temperatuur flink dalen en met een snijdende wind is het belangrijk om je goed aan te kleden. Liever meerdere dunne lagen over elkaar heen, dan alleen één dikke trui. Zo wordt je zweet afgevoerd en blijf je warm. Dat heb je in de koude wintermaanden wel nodig!